Monday, October 5, 2015

Scientists requested central government to plant GM crops

Speaking to China Daily on SundayLiwho also signed the petitiondescribed the GM cropsituation in China as "extremely grave".
China is one of the largest consumers of GM producebut it currently depends on importsratherthan growing and selling its own GM cropsaccording to Li.
"Since 1996, when the United States started applying GM technology to planting soya beansthecost of soya dropped dramaticallyand China began to need to import such products," he said.
"About three-quarters of the soya on the Chinese market is importedThe governmentsubsidizes soya farmers heavilybut they only produce about 12 million tons of non-GM soyaevery yearand their products are uncompetitive."
Among the GM staple crops in Chinaonly cotton can be planted on a large scale and soldsaidHuang Dafanga researcher from the Biotechnology Research Institute at the Chinese Academyof Agricultural SciencesHe said this poses a threat to food security in Chinaespecially wheninternational food prices begin to rise.
Zhang Qifaa professor at Huazhong Agricultural University and academician at the ChineseAcademy of Sciencestold Southern Metropolis Daily that 61 academicians signed the petition inJuly and asked the Ministry of Agriculture to push for the planting of GM rice.
The two kinds of GM rice developed by his university were certified as safe by the Ministry ofAgriculture in 2009, but the certificates will expire on Aug 17, 2014.
What's morein order to go to the marketGM crops need not only a safety certificatebut also acertificate from agricultural authorities showing that they are profitable and can be introducedonto farms.
The two types of GM rice developed by the university were given safety certificatesbut nothingmoreand so they failed to become commercialized.
"The Ministry of Agriculture didn't work out a way to commercialize our GM rice due to publicobjections to GM productsIt's a great pity," Zhang said.
In Septemberthe Ministry of Agriculture posted on its website an interview with Lin Minamember of the nation's committee to evaluate the safety of GM organismsand stated that GMfood is as safe as non-GM food.
The ministry's statement was partly in response to an article published in August by the GlobalTimesstating that scientific research projects "have proven GM food has a high correlation totens of diseases such as tumors and infertility".
Both Huang and Li said that GM products certified by the ministry are safe to consume.
In 2012, French scientist Gilles-Eric Seralini and his colleagues published in the journal Foodand Chemical Toxicology the results of a two-year study on how GM maize produced byMonsanto Companya chemical and agricultural company based in the United Statesaffectedthe health of ratsThe research ignited more public concern over the safety of GM crops byclaiming that GM foods increased the death rate and the incidence of tumors in rats.
Howeverthe European Food Safety Authority later stated that the research was defective andits results unreliable.
In November 2012, the EFSA said on its website, "Serious defects in the design andmethodology of a paper by Seralini et almean it does not meet acceptable scientific standardsand there is no need to re-examine previous safety evaluations of genetically modified maizeNK603."

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